Herkullisia liha-, kasvis- ja vegaaniruokia Espoon Lippulaivassa – tutustu georgialaiseen ruokalistaamme ⬇
GEORGIALAINEN MENU
JuomalistaPERINTEISET KYLMÄT ANNOKSET ცივი კერძები
(alkupala yhdelle)
PIENET LÄMPIMÄT ANNOKSET | LISUKKEET ცხელი სტარტერები
LEIVÄT ცომეული
TALON KASTIKKEET საწებელი
PADAT JA KEITOT წვნიანი კერძები
Tarjoillaan perinteisesti talon leivän kanssa
HIILIGRILLISTÄ მაყალის კერძები
Valitse omat lisukkeet ja kastikkeet
Grillatut kasvikset
Georgialainen kurkku-tomaattisalaatti
Uunituore lavashi-leipä
TKEMALI – Georgialaisten oma “ketsuppi”, hapanluumukastike (G*, V)
GREEN ADJIKA – Paksumpi kastike vihreästä paprikasta ja yrteistä (G*, V)
SMETANA (G*)
TIRISEVÄLTÄ PANNULTAMME ტაფის კერძები
VALITSE OMAT LISUKKEET JA KASTIKKEET
Grillatut kasvikset
Georgialainen kurkku-tomaattisalaatti
Uunituore lavashi-leipä
TKEMALI – Georgialaisten oma “ketsuppi”, hapanluumukastike (G*, V)
GREEN ADJIKA – Paksumpi kastike vihreästä paprikasta ja yrteistä (G*, V)
SMETANA (G*)
JÄLKIRUUAT დესერტები
Aivan kuten Georgiassa, myös Rionin suprakattaukseen kuuluu reilusti niin alkupaloja, leipiä kuin pääruokiakin – kaikille jotakin! Kun toiveena on viettää mukava ilta hyvässä seurassa, georgialainen tapa kattaa pöytään useampi ruokalaji kerrallaan eli supra sopii tarkoitukseen mainiosti. Georgialainen tapa ruokailla on yhteisöllinen, ja haluamme kannustaa siihen myös ravintoloissamme.
GEORGIALAINEN SUPRA
Minimi 4hlö
PKHALI – Pinaatti-, punajuuri- ja vihreä paputahnaa yrteillä ja saksanpähkinällä
BADRIJANI – Munakoiso-saksanpähkinärullat
KARTULI SALATI – Kurkku-tomaattisalaatti
IMERULI KHACHAPURI – Uunijuustoleipä
MTSVADI – Porsaan- ja kananlihavartaita
SHKHMERULI – Asiakkaidemme ylistämä hyvin valkosipulinen kana-smetanapata
QARTULI QABABI – Georgialainen jauhelihavarras porsaan- ja naudanlihasta
CHASHUSHULI – Rionin kestosuosikki tomaattinen ja yrttinen naudanlihapata
AJAPSANDALI – Kasvispata sisältäen tomaattia, paprikaa, munakoisoa ja sipulia
KASVISVARRAS
PAISTETTUA PERUNAA JA SIPULIA
TALON KASTIKKEITA ja TALON LEIPÄÄ
61€ per henkilö
KASVIS SUPRA
Minimi 4hlö
PKHALI – Pinaatti-, punajuuri- ja vihreä paputahnaa yrteillä ja saksanpähkinällä
BADRIJANI – Munakoiso-saksanpähkinärullat
KARTULI SALATI – Kurkku-tomaattisalaatti
IMERULI KHACHAPURI tai LOBIANI – Uunijuustoleipä / Papuleipä vegaanisena
AJAPSANDALI – Kasvispata sisältäen tomaattia, paprikaa, munakoisoa ja sipulia
LOBIO – Papu-saksanpähkinäpata
GRILLIKASVIKSET
TALON KASTIKKEITA ja TALON LEIPÄÄ
48€ per henkilö
SUPRA KAHDELLE HENGELLE
Erinomainen valinta treffi-iltaan
BADRIJANI – Munakoiso-saksanpähkinärullat
KARTULI SALATI – Kurkku-tomaattisalaatti
IMERULI KHACHAPURI – Uunijuustoleipä
CHASHUSHULI – Rionin kestosuosikki tomaattinen ja yrttinen naudanlihapata
QARTULI QABABI – Georgialainen jauhelihavarras porsaan- ja naudanlihasta
MTSVADI – Porsaan- ja kananlihavartaita
PAISTETTUA PERUNAA ja SIPULIA
TALON KASTIKKEITA ja TALON LEIPÄÄ
98€
SUPRA KOLMELLE HENGELLE
BADRIJANI – Munakoiso-saksanpähkinärullat
KARTULI SALATI – Kurkku-tomaattisalaatti
IMERULI KHACHAPURI – Uunijuustoleipä
CHASHUSHULI – Rionin kestosuosikki tomaattinen ja yrttinen naudanlihapata
QARTULI QABABI – Georgialainen jauhelihavarras porsaan- ja naudanlihasta
MTSVADI – Porsaan- ja kananlihavartaita
PAISTETTUA PERUNAA ja SIPULIA
TALON KASTIKKEITA ja TALON LEIPÄÄ
147€
VINKIT & ALLERGIATIETOA
Georgialaisessa ruuassa keskeisessä osassa ovat leipä, saksanpähkinä, yrtit, mausteet, tomaatti sekä sipuli. Monissa ruuissamme on itse jauhettua saksanpähkinää, joten pähkinänjäämiä voi löytyä myös ruuista, joissa sitä muuten ei ole.
Lähes kaikki georgialaiset reseptit sisältävät myös korianteria, chiliä, valkosipulia sekä sipulia. Henkilökuntamme antaa mielellään lisätietoa allergeeneista.
Älä turhaan ihmettele ruokalistan asettelua – perinteisesti georgialaiset eivät syö ensin alkupaloja ja sitten pääruokaa; aito oikea tapa on tilata pöytä täyteen erilaisia ruokia täydentämään toisiaan. Mikäli kuitenkin toivotte saavanne alkupalat ensin, kerrottehan toiveenne tarjoilijallenne.
Lihojen alkuperämaat:
Sianliha– Suomi
Kana – Suomi
Naudanliha – Suomi/Alankomaat
Lammas – Suomi/Uusi-Seelanti
Kananpoika – Espanja
G*: Gluteeniton, mutta leivomme itse jatkuvasti keittiössämme. Monet ruokamme ovat täysin vehnättömiä ja gluteenittomia, mutta vehnästä päätyy helposti jäämiä ruokiin. Tämän vuoksi emme voi taata täysin 100 % gluteenitonta ruokaa.
Pääruokien lisukkeeksi kuuluu tuore vehnäleipä, joten gluteenittomaan ruokavalioon suosittelemme tilaamaan herkullista pannumaissileipäämme leivät-osiosta.
V: Vegaani. Georgiassa paastotaan useita kertoja vuodessa, ja paasto tarkoittaa nimenomaan täysin vegaanista ruokavaliota. Tämä on johtanut loistaviin vegaanisiin resepteihin!
L: Laktoositon
M: Maidoton
Lisätietoja allergeeneista voitte kysyä tarjoilijaltanne.
GEORGIA – საქართველო
– Sakartvelo –
Georgia on pieni 4 miljoonan asukkaan tasavalta Kaukasuksella Mustanmeren rannalla. Georgian naapurimaita ovat Armenia, Azerbaidzan, Turkki ja Venäjä. Suurin osa georgialaisista on ortodoksisia kristittyjä, ja kristinuskon juuret ulottuvat aina 400-luvulle asti. Georgia itsenäistyi Venäjän valtakunnasta vuonna 1918 ja Neuvostoliitto miehitti sen vuonna 1921. Neuvostoliiton romahtaessa vuonna 1991 Georgia itsenäistyi.
RIONI
– რიონი –
Tarina nimemme takana
Vuonna 2017 päätimme avata oman Georgialaisen ravintolamme. Rakkaudesta ja ylpeydestä perinteiseen georgialaiseen ruokaan halusimme tuoda tämän ruokakulttuurin asiakkaillemme mahdollisimman muuttumattomana – Nika on keittiön ammattilainen ja Sini osaa palvelun.
Uskoimme konseptiimme niin vahvasti, että halusimme antaa ravintolallemme mahdollisimman lyhyen nimen, mutta sellaisen, joka sopii myös ei-georgialaiseen suuhun. Georgian kielessä on uskomattoman paljon konsonantteja, ja yksi suosikkisanoistamme onkin ”brdghvnis”, joka tarkoittaa paperin repimisestä syntyvää ääntä. Sen vuoksi yksinkertaisen kaunis sana ”Rioni”, joka on joki Nikan kotikaupungissa Kutaisissa, tuntui täydelliseltä.
Kaikki kokkimme ovat georgialaisia ja reseptimme niin lähellä alkuperäistä kuin mahdollista (reseptit ovat siirtyneet suusta suuhun äidiltä pojalle). Silti halusimme vielä täydentää logoamme lupauksella: ”Autenttista georgialaista ruokaa”, sillä emme tee kompromisseja perinteistä jatkossakaan.
